Όλες οι κλινικές μελέτες το επιβεβαιώνουν : κανένας συνδυασμός φαρμάκων και για κανένα νόσημα δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο η άσκηση

Μια πρόσφατη δημοσίευση επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση. Στην συγκεκριμένη μελέτη, όπου συμπεριλήφθηκαν υγιείς μεσήλικες, (μέση ηλικία 53 έτη) διαπιστώθηκε πόσο ευεργετική είναι η καθημερινή άσκηση στις μηχανικές ιδιότητες της καρδιάς.
Τα άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ασκούνταν για 6 ώρες την εβδομάδα και διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση αρκετών μεταβλητών που μετρούν την απόδοση και ελαστικότητα της καρδιάς (VO2 max-stiffness). Η βελτίωση ξεκίνησε να διαπιστώνεται πολύ νωρίς σε διάστημα 6 μηνών και έγινε περισσότερο εμφανής με την ολοκλήρωση της μελέτης, μετά από 2 χρόνια.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για ένα ειδικό τύπο της καρδιακής ανεπάρκειας, αυτόν με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF). Αυτός ο τύπος καρδιακής ανεπάρκειας οφείλεται κυρίως στην σκλήρυνση και δυσκαμψία που επισυμβαίνει στο μυοκάρδιο λόγω απώλειας της ελαστικότητας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η συγκεκριμένη μελέτη αφήνει αρκετές υποσχέσεις καθώς θεωρούν ότι η απώλεια της ελαστικότητας που επέρχεται σε αυτά τα άτομα μπορεί να αναστραφεί με την σωματική άσκηση.
Αποδεικνύεται λοιπόν για μια ακόμα φορά ότι η άσκηση αποτελεί ένα αποτελεσματικό και ανέξοδο τρόπο για την αντιμετώπιση ακόμα και σύνθετων νοσημάτων όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.
Σχετική βιβλιογραφία
- Circulation January 2018
Reversing the Cardiac Effects of Sedentary Aging in Middle Age :A Randomized Controlled Trial: Implications for Heart Failure Prevention