PLEASE WAIT, LOADING


Καρδιακές Παθήσεις  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Δυσλιπιδαιμία
  • Στεφανιαία νόσος
  • Στηθάγχη
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Βηματοδότης
  • Εμφυτεύσιμος απινιδωτής
  • Ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία)
Αρτηριακή υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την καρδιά, καθώς την υποβάλλει σε συνεχή καταπόνηση. Η διάγνωση και αποτελεσματική ρύθμιση μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια. Μάλιστα, η πρόοδος στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας παρέχει μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων έτσι ώστε κάθε θεραπευτική παρέμβαση να εξατομικεύεται και να ταιριάζει απόλυτα με τις ιδιαιτερότητες και το προφίλ του καθενός.

Δυσλιπιδαιμία

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται πλέον όταν η χοληστερόλη στο αίμα φτάσει σε τέτοια επίπεδα που να γίνεται επιβαρυντική για την καρδιά. Τα λιπίδια γενικά είναι απαραίτητα συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Όταν όμως η κακή χοληστερόλη ανεβεί σε ψηλά επίπεδα τότε προοδευτικά αθροίζεται στα τοιχώματα των αρτηριών και συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην δημιουργία στενώσεων και αποφράξεων στα αγγεία. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι με σχετικά απλούς τρόπους (σωστή διατροφή, καθημερινή άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος) μπορεί κάποιος να διατηρήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι σε επιλεγμένα άτομα που παρουσιάζουν δυσλιπιδαιμία (καπνιστές, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακή υπέρταση) η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο επιθετικά με την χορήγηση ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων (στατινών). Έχει εξάλλου αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι η λήψη στατίνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο οξέως εμφράγματος μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος θεωρείται η πρώτη αιτία θανάτου, κυρίως στις προηγμένες χώρες. Οφείλεται συνήθως στην εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς και είναι δυνατόν να εμφανιστεί με διάφορες μορφές όπως οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, ασταθή ή σταθερή στηθάγχη. Όχι σπάνια δυστυχώς, ένα οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, μπορεί να εκδηλωθεί και με αιφνίδιο θάνατο. Είναι επίσης δυνατό σε ηλικιωμένους και διαβητικούς ένα οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου να εκδηλωθεί χωρίς συμπτώματα («σιωπηρό έμφραγμα»).  Γίνεται αργότερα όμως αντιληπτό μέσα από εξετάσεις, όταν ο ασθενής εκδηλώσει τα συμπτώματα από τις συνέπειες του εμφράγματος (αδυναμία, εύκολη κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή).

Στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι ο πόνος που οφείλεται σε ανεπαρκή αιμάτωση και οξυγόνωση της καρδιάς. Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος τι χαρακτηριστικά έχει αυτός ο πόνος ώστε να αναζητά έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Αρκετοί περιγράφουν την στηθάγχη σαν «πλάκωμα» ή «βάρος» στο στήθος.  Η στηθάγχη εμφανίζεται συνήθως όταν αυξάνονται οι ανάγκες της καρδιάς σε οξυγόνο (πχ όταν ανεβαίνουμε μια σκάλα). Ο πόνος εντοπίζεται πιο συχνά στο κέντρο του στήθους, διαρκεί μερικά λεπτά και υποχωρεί με την ξεκούραση.

Κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή αρρυθμία και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και σε αυτούς που έχουν υπέρταση. Κάποιοι μπορεί να αντιληφθούν τον άρρυθμο χτύπο της καρδιάς («σαν φτερούγισμα»), ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να βρίσκονται σε χρόνια αρρυθμία και να μην το έχουν αντιληφθεί ποτέ, παρά μόνο μετά από ιατρική εξέταση. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι μόνιμη ή παροξυσμική (να εμφανίζεται δηλαδή σε μεμονωμένα επεισόδια). Είναι σημαντικό τα άτομα αυτά να ελέγχονται από ειδικό γιατρό, γιατί η συγκεκριμένη αρρυθμία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Διαθέτουμε πλέον τα κατάλληλα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά την αρρυθμία, να μειώσουμε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και γενικά να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή. Τέλος, ειδικά επιλεγμένα, κυρίως νεαρά άτομα που παρουσιάζουν την παροξυσμική μορφή της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να παραπεμφθούν σε θεραπεία κατάλυσης (ειδική μέθοδο όπου με την χρήση καθετήρων και ρεύματος υψηλής συχνότητας καταστρέφεται η εστία που πυροδοτά την αρρυθμία).

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι το κλινικό σύνδρομο που εμφανίζεται όταν η καρδιά αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός ατόμου. Η αδυναμία της καρδιάς μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, κληρονομικά και επίκτητα,  αλλά συνηθέστερα αποδίδεται σε στεφανιαία νόσο (πχ προηγούμενο έμφραγμα μυοκαρδίου), αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση ή ακόμα και σε κατάχρηση αλκοόλ, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της δυτικής Ευρώπης. Η καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται με δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και βήχα τις νυχτερινές ώρες που ξαπλώνουμε, οιδήματα (φουσκώματα) στα πόδια και κούραση (λαχάνιασμα) στην ελάχιστη προσπάθεια. Είναι καλό όταν κάποιος παρουσιάζει τέτοιου είδους συμπτώματα να αναζητά βοήθεια ειδικού γιατί μπορεί να υποκρύπτεται η καρδιακή ανεπάρκεια. Πλέον διαθέτουμε ένα τεράστιο φάσμα θεραπευτικών επιλογών και παρεμβάσεων, με τις οποίες μπορούμε να βελτιώσουμε την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια.

Βηματοδότης

Η καρδιά είναι ένα όργανο που η λειτουργία του βασίζεται στην ηλεκτρική δραστηριότητα (ρεύμα) που καταφέρνει η ίδια να παράγει. Το ρεύμα αυτό στην συνέχεια μεταδίδεται από το σημείο που παράγεται σε άλλα σημεία της καρδιάς με ειδικές οδούς (καλώδια) έτσι ώστε να δοθεί το τελικό ερέθισμα για συστολή που θα επιτρέψει στην καρδιά να εκτελέσει το έργο της ως αντλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις διάφορα σημεία αυτού του ηλεκτρικού συστήματος δεν λειτουργούν φυσιολογικά, είτε λόγω προβλήματος στην γεννήτρια είτε λόγω προβλήματος στα καλώδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καρδιά χτυπά αργά (βραδυκαρδία) σε βαθμό που να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις καθημερινότητας μας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα όπως ζαλάδα, υπνηλία, εύκολη κόπωση και λιποθυμικά επεισόδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις και όταν αποκλειστούν άλλοι λόγοι στους οποίους μπορεί να αποδίδεται η βραδυκαρδία (φάρμακα, παθήσεις θυρεοειδούς) τότε τοποθετείται βηματοδότης.

Ο βηματοδότης είναι μια μικρή μεταλλική πλακέτα που τοποθετείται με μια μικρή τομή κάτω από το δέρμα στον θώρακα. Από την πλακέτα αυτή, που εκτελεί πλέον το ρόλο της γεννήτριας, ξεκινούν ένα ή και περισσότερα καλώδια τα οποία κατευθύνονται στην καρδιά. Ο βηματοδότης στην συνέχεια ρυθμίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφελεί τις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου στο οποίο τοποθετείται.

Εμφυτεύσιμος απινιδωτής

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι μια ειδική μορφή βηματοδότη που αποσκοπεί στο να ανιχνεύσει και ταυτόχρονα να διορθώσει με την χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος (σοκ) επικίνδυνες για την ζωή αρρυθμίες, όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή. Τοποθετείται μόνο μετά από προσεχτική επιλογή ατόμων τα οποία πρέπει αυστηρά να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία)

Το ουρικό οξύ είναι ένα προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στον οργανισμό. Όταν για διάφορους λόγους τα επίπεδα ουρικού οξέως ανεβαίνουν στο αίμα (υπερουριχαιμία) και όταν αυτό συμβαίνει για μακρύ χρονικό διάστημα,  τότε υπάρχει κίνδυνος να συμβεί βλάβη σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως οι αρθρώσεις (ουρική αρθρίτιδα) και τα νεφρά (λιθίαση). Οι υψηλές τιμές ουρικού οξέως στο αίμα μπορεί να οφείλονται σε γενετική προδιάθεση, σε διατροφικές συνήθειες, στην κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και στην λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (διουρητικά). Με την τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών, την επαρκή λήψη νερού και με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι δυνατόν να ρυθμιστούν τα επίπεδα ουρικού οξέως σε φυσιολογικές τιμές. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συσχέτιση μεταξύ της υπερουριχαιμίας και του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Αυτό μπορεί να αποδίδεται στις διατροφικές συνήθειες αυτών των ατόμων ή ακόμα και σε συσχετισμό γενετικής προδιάθεσης. Συμπερασματικά, είναι σημαντικό οι τιμές ουρικού οξέως να ελέγχονται τακτικά με αναλύσεις αίματος και όπου χρειάζεται να γίνεται θεραπευτική παρέμβαση. Τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλές τιμές ουρικού οξέως είναι να καλό να υποβάλλονται και σε ένα καρδιαγγειακό έλεγχο.


Dr_Yiannis_panagiotides_logo

Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
Dr_Yiannis_panagiotides_logo

Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ


Copyright by Dr Yiannis Panayiotides 2018. All rights reserved.Copyright by Dr Yiannis Panayiotides 2018. All rights reserved.