Το αγελαδινό γάλα στην διατροφή μας: μύθοι και πραγματικότητες για την επίδραση που έχει στην υγεία μας

Ο βομβαρδισμός και η ανεξέλεγκτη ροή πληροφοριών από το διαδίκτυο, ιδιαίτερα σε θέματα υγείας, πολλές φορές δημιουργούν απορίες και προβληματισμούς. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την επίδραση που έχει η κατανάλωση αγελαδινού γάλατος στην υγείας μας, με συνέπεια το γάλα σόγιας και ξηρών καρπών να έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα αρκετών.
Από την ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
Το γάλα δεν είναι αναγκαίο για την υγεία των οστών μας. Οι χώρες μάλιστα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αγελαδινού γάλατος παρουσιάζουν υψηλότερη συχνότητα σε κατάγματα. Δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα ότι το χαμηλό σε λιπαρά γάλα είναι πιο ωφέλιμο συγκριτικά με το πλήρες σε λιπαρά.
Το αγελαδινό γάλα, ιδιαίτερα λόγω των ορμονών, αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη και του ενδομητρίου. Από την άλλη όμως μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου Η καθημερινή κατανάλωση αγελαδινού γάλατος δεν φαίνεται να έχει καμιά επίδραση, αρνητική ή θετική, στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Από τα πιο πάνω δεδομένα λοιπόν, προκύπτει ότι το αγελαδινό γάλα δεν είναι απολύτως απαραίτητο για την υγεία των ενηλίκων, χωρίς ωστόσο να είναι και τόσο επιζήμιο όπως παρουσιάζεται από πολλές πηγές του διαδικτύου. Τονίζεται επίσης η ανάγκη για συχνούς υγειονομικούς ελέγχους στην συλλογή του αλλά και σε τυχόν χρήση ορμονών ή άλλων προσθετικών στοιχείων.
Σχετική βιβλιογραφία
Milk and Health
N Engl J Med 2020; 382:644-654