Τί γνωρίζουμε για το σύνδρομο του μακρού QT;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ενός ατόμου ως προληπτική εξέταση μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες, ιδιαίτερα για να εντοπιστούν εκείνα τα άτομα που παρουσιάζουν προδιάθεση για επικίνδυνες αρρυθμίες.
Μια τέτοια πληροφορία δίδεται από την μέτρηση ενός συγκεκριμένου διαστήματος, που λέγεται QT.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που παρουσιάζουν επιμήκυνση αυτού του διαστήματος παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες, ακόμα και για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η επιμήκυνση αυτή μπορεί άλλοτε να οφείλεται στην λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά, και άλλοτε σε γενετικά προκαθορισμένη παθολογική προδιάθεση.
Η δεύτερη περίπτωση, όπου ο κίνδυνος αρρυθμίας οφείλεται σε παθολογικά γονίδια, αποτελεί και το αίτιο αιφνίδιων θανάτων που μπορεί να παρατηρούνται σε κάποιες οικογένειες.
Αυτές οι περιπτώσεις συνδρόμου μακρού QT μπορεί να αντιμετωπιστούν με την προληπτική χορήγηση φαρμάκων (β-αναστολείς) ή ακόμα και με την εμφύτευση απινιδωτή.
Σε μια πρόσφατη δημοσίευση αναφέρεται ότι οι β-αναστολείς που ενδείκνυνται σε αυτή την περίπτωση είναι οι ουσίες propranolol και nadolol. Στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι ανάλογα με την επιμήκυνση που παρουσιάζει το διάστημα QT μπορεί να ληφθούν χρήσιμα κλινικά συμπεράσματα.
Σχετική βιβλιογραφία:
Journal of the American College of Cardiology
Volume 71, Issue 15, April 2018
Interplay Between Genetic Substrate, QT Duration, and Arrhythmia Risk in Patients With Long QT Syndrome