Πώς η συμμετοχή στον μαραθώνιο μπορεί να μεταβάλει την βιολογική μας ηλικία

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση, σε συνέδριο στην Βενετία, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που συμπεριέλαβε ερασιτέχνες αθλητές, ηλικίας 21-66, που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε μαραθώνιο (τρέξιμο απόστασης 42Km).
Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα υποβλήθηκαν πριν την έναρξη της προετοιμασίας τους σε μια σειρά εξετάσεων (ηλεκτροκαρδιογράφημα, cardiac MRI, υπέρηχο καρδιάς και αγγειών, δοκιμασία κόπωσης). Ακολούθως και για διάστημα 6 μηνών ακολούθησαν το πρόγραμμα προετοιμασίας για τον μαραθώνιο (τρέξιμο 10-20km/εβδομάδα).
Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και τον επιτυχή τερματισμό τους στον μαραθώνιο, οι εξετάσεις επαναλήφθηκαν. Διαπιστώθηκε σε όλους βελτίωση σημαντικών παραμέτρων (ελάττωση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της αντοχής στην δοκιμασία κόπωσης).
Παρατηρήθηκε επίσης βελτίωση των ελαστικών ιδιοτήτων της αορτής (aortic stiffness) μια μέτρηση που θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει την βιολογική ηλικία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Υπολογίστηκε από τους μελετητές μια μέση ελάττωση της βιολογικής ηλικίας κατά 4 χρόνια και το μεγαλύτερο όφελος είχαν οι δρομείς μεγάλης ηλικίας.
Σχετική αναφορά: