PLEASE WAIT, LOADING

Πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Wolf-Parkinson-White στους αθλητές

6 Μαρτίου, 2019 by Dr Yiannis Panayiotides

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα  αποτελεί μια απαραίτητη εξέταση για τους αθλητές, ώστε να εντοπίζονται τυχόν σιωπηρές καταστάσεις που μπορεί να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο.

Ένα τέτοιο, συνήθως σιωπηρό, εύρημα αποτελεί και το σύνδρομο Wolf-Parkinson-White που παρουσιάζεται με συγκεκριμένα ευρήματα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι αθλητές τις περισσότερες φορές δεν αναφέρουν συμπτώματα, αν και ορισμένες φορές μπορεί να παραπονεθούν για «φτερούγισμα στο στήθος» ή ζαλάδα. Το σύνδρομο αυτό οφείλεται στην παρουσία ενός δεματίου( μιας φυσικής παράκαμψης της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς), το οποίο παραμένει για πολλά χρόνια ανενεργό αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει ένα βραχυκύκλωμα που να οδηγήσει σε αρρυθμίες.

Οι αρρυθμίες αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, αν και, στους αθλητές ιδιαίτερα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την σωματική αντοχή. Για αυτό τον λόγο προτιμάται η διενέργεια ηλεκτρικής κατάλυσης (καταστροφής) του δεματίου με ειδικούς καθετήρες που προωθούνται στην καρδιά (ablation).

Αρκετή διχογνωμία και ασάφεια υπάρχει στην αντιμετώπιση των αθλητών χωρίς καθόλου συμπτώματα που το ηλεκτροκαρδιογράφημα τους παρουσιάζει την εικόνα αυτού του συνδρόμου. Είναι μάλιστα πιθανό η πρώτη κλινική εκδήλωση του συνδρόμου να συμβεί εξαιτίας της αυξημένης καταπόνησης της καρδιάς κατά την άθληση και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Είναι απαραίτητο λοιπόν οι αθλητές με αυτό το εύρημα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα τους να προχωρούν σε περαιτέρω έλεγχο, ώστε να αξιολογείται κατά πόσο το έκτοπο ηλεκτρικό δεμάτιο είναι ενεργό ή όχι.

Ένας απλός τρόπος είναι η διενέργεια δοκιμασίας κόπωσης, κατά την οποία η εξαφάνιση των παθολογικών ηλεκτροκαρδιογραφικών ευρημάτων σε υψηλή καρδιακή συχνότητα υποδηλώνει την ανενεργότητα του δεματίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αθλητής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητες του. Αν το ηλεκτροκαρδιογράφημα παραμένει παθολογικό κατά την κόπωση είναι αναγκαία η διενέργεια ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης για να αποφασιστεί αν το δεμάτιο χρήζει κατάλυσης ή όχι. Σε περίπτωση που χρειαστεί ηλεκτρική κατάλυση του δεματίου (ablation) η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες είναι σύντομη.

Dr Yiannis Panayiotides


Dr_Yiannis_panagiotides_logo

Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ




Dr_Yiannis_panagiotides_logo

Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ






Copyright by Dr Yiannis Panayiotides 2018. All rights reserved.



Copyright by Dr Yiannis Panayiotides 2018. All rights reserved.