Ποια φάρμακα επηρεάζουν τα επίπεδα βιταμινών στο σώμα μας;

Η ισορροπία και η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας απαιτούν τις αναγκαίες ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Με την σωστή διατροφή εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες ποσότητες αυτών.
Σε περίπτωση όμως που κάποιος λαμβάνει μόνιμα μια φαρμακευτική αγωγή, είναι δυνατόν να επηρεαστεί αυτή η ισορροπία βιταμινών.
Αν κάποιος παίρνει μόνιμα αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), που αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη φαρμακευτική αγωγή για παθήσεις του στομαχιού (πχ. γαστρίτιδα ή παλινδρόμηση) είναι πολύ πιθανόν να ελαττωθούν τα επίπεδα μαγνησίου και βιταμινών της οικογένειας Β.
Αν κάποιος λαμβάνει μετφορμίνη για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12. Τέλος, αν κάποιος λαμβάνει στατίνη για την ρύθμιση της χοληστερόλης, αλλά και για την πρόληψη εμφράγματος ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι αρκετά πιθανόν να ελαττωθούν τα επίπεδα του συνενζύμου Q10, με αποτέλεσμα να προκληθούν μυαλγίες.
Εκεί λοιπόν που κρίνεται απαραίτητη η χρόνια λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να γνωρίζουμε και τυχόν διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να προκαλέσει. Η στοχευμένη συνταγογράφηση βιταμινούχων συμπληρωμάτων μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία ενός οργανισμού και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων.
Σχετική βιβλιογραφία:
Journal of the American Heart Association
Effects of Coenzyme Q10 on Statin-Induced Myopathy: An Updated Meta-Analysis of
Randomized Controlled Trials
J Am Heart Assoc 2018 Oct 02;7(19)e009835, H Qu, M Guo, H Chai, WT Wang, ZY Gao, DZ Shi