Καρδιακή ανεπάρκεια: Τί πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη της

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ἐνα μεγάλο πρόβλημα με πολλές ανθρωπιστικές, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, καθώς κατά την διαδρομή της νόσου καταγράφονται αρκετές υποτροπές και νοσηλείες.
Η εμπειρία, αλλά και η γνώση που έχει αποκομίσει πλέον η καρδιολογική κοινότητα, συνοψίζουν την επιτυχή αντιμετώπιση αυτου του κλινικού συνδρόμου σε δύο βασικούς ἀξονες, στην πολυπαραγοντική του αντιμετώπιση και στην πρόληψη.
Ένας ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να λαμβάνει με ιατρική καθοδήγηση την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή, στην οποία να περιλαμβάνονται και τα νεότερα σκευάσματα (sacubitril/valsartan). Παρά το υψηλό τους κόστος, έχει αποδειχτεί ότι η καθημερινή τους λήψη βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης τους και μειώνει τις υποτροπές της νόσου και τις νοσηλείες.
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίδεται σε τυχόν συννοσηρές καταστάσεις. Ο γιατρός θα πρέπει να έχει αυξημένη επαγρύπνηση, και αν χρειαστεί να συμπεριλάβει στην αντιμετώπιση του ασθενούς και άλλες ειδικότητες, ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις όπως η σιδηροπενική αναιμία, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα προγράμματα αποκατάστασης/φυσιοθεραπείας, η νοσηλευτική φροντίδα, η ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και η ενεργός συμμετοχή της οικογένειας αποτελούν βασικά συστατικά της σωστής αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.
Τέλος, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας. Μερικοί θεωρούν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι η διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης (<130/80mm Hg στο ιατρείο και <120/80mm Hg στο σπίτι). Το καθημερινό διαιτολόγιο, η άσκηση και η διαχείριση του στρες καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα της αρτηριακής μας πίεσης.