Η αποτελεσματικότητα της καρδιακής αποκατάστασης, όταν αυτή διενεργείται στο σπίτι.

Η καρδιακή αποκατάσταση σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο είναι αποδεδειγμένα πολύ σημαντική. Βελτιώνει ουσιαστικά την ικανότητα τους για άσκηση, ελαττώνει τα επίπεδα στρες και μεσο-μακροπρόθεσμα την πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο.
Ιδανικά, τέτοιου είδους προγράμματα θα πρέπει να διενεργούνται σε εξειδικευμένο χώρο με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενούς και την καρδιακή τους λειτουργία, καταρτίζεται ένα ειδικό πρόγραμμα διάρκειας 6 ή 12 εβδομάδων, και καθορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι.
Στην εποχή της πανδημίας, όπου οι τακτικές επισκέψεις σε χώρους συναθροίσεων ενέχουν κινδύνους, φαίνεται ότι η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα μέσω τηλειατρικής ή ακόμα και η τηλεφωνική καθοδήγηση, είναι εξίσου ωφέλιμη. Σε μια πρόσφατη μελέτη που συμμετείχαν ασθενείς 65 ετών και άνω που υπέστησαν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, οι στόχοι άσκησης επιτεύχθηκαν με την εξ αποστάσεως καθοδήγηση. Αυτό μεταφράστηκε σε σημαντική βελτίωση του VO2 max ασθενών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σε αντίθεση με αυτούς που δεν το ακολούθησαν.
Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι η τακτική επικοινωνία με τους ασθενείς, η συνεχής ενθάρρυνση και καθοδήγηση τους έστω και εξ αποστάσεως, είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία τους.
Σχετική αναφορά:
- JAMA Cardiology
- Effectiveness of Home-Based Mobile Guided Cardiac Rehabilitation as Alternative Strategy for
Nonparticipation in Clinic-Based Cardiac Rehabilitation Among Elderly Patients in Europe: A Randomized
Clinical Trial - JAMA Cardiol 2020 Oct 28;[EPub Ahead of Print], JA Snoek, EI Prescott, AE van der Velde, TMH Eijsvogels, N Mikkelsen, LF Prins, W Bruins, E Meindersma, JR González-Juanatey, C Peña-Gil, V González-Salvado, F
Moatemri, MC Iliou, T Marcin, P Eser, M Wilhelm, AWJ Van't Hof, EP de Kluiver