Η άμεση συσχέτιση του άγχους στην πρόκληση οξέων στεφανιαίων επεισοδίων

Η επίδραση του στρες και η επιβλαβής αιτιολογική του συσχέτιση με την πρόκληση στεφανιαίων επεισοδίων αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες μια λογική κλινική υπόθεση. Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες αναδρομικού τύπου το διαπίστωσαν, αλλά ποτέ προηγουμένως δεν μπόρεσε αυτό να τεκμηριωθεί.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, αποδεικνύεται με την χρήση εξειδικευμένων απεικονιστικών εξετάσεων (18 FDG/PET-CT) ότι τα επίπεδα δραστηριότητας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με το συναίσθημα παρουσιάζουν σημαντική ομοιότητα με την αντίστοιχη αιμοποιητική δραστηριότητα που συμβαίνει στον μυελό των οστών. Φαίνεται δηλαδή ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες προκαλούν μια συγκεκριμένη νευροβιολογική αντίδραση με την οποία παράγονται μακροφάγα κύτταρα που με την σειρά τους θα προκαλέσουν την ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και το οξύ στεφανιαίο επεισόδιο.
Η διαχείριση λοιπόν του άγχους, πρέπει να αποτελεί μείζον μέλημα όλων μας για την διαφύλαξη της καλής υγείας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι με μικρές διορθωτικές κινήσεις στην καθημερινότητα μας μπορούμε να συμβάλουμε στην σημαντική ελάττωση των επιπέδων στρες και να προστατέψουμε την καρδιά μας.
Σχετική αναφορά
European Heart Journal
Stress-Associated Neurobiological Activity is Linked With Acute Plaque Instability Via Enhanced
Macrophage Activity: A Prospective Serial 18F-FDG-PET/CT Imaging Assessment
Eur Heart J 2021 Jan 18;[EPub Ahead of Print], DO Kang, JS Eo, EJ Park, HS Nam, JW Song, YH Park, SY
Park, JO Na, CU Choi, EJ Kim, SW Rha, CG Park, HS Seo, CK Kim, H Yoo, JW Kim